19 Haziran 2011 Pazar

TAVUKLU YOĞURT ÇORBASI


Aylardır otobüsleriyle , reklam filmleriyle , şarkılarıyla , afişleriyle , her tv kanalında boy gösteren genel başkanlarıyla seçim yarışına giren partiler , 13 haziran sabahı itibariyle bize nefes aldırmaya başladılar. Havaların ısınmasını ve eğitim-öğretimin 2 gün önce sona ermesini de eklersek şimdilik herşey yolunda gidiyor. Bu keyifli günleri taçlandırmak adına son zamanlarda yemek kitaplarına merak sarmış durumdayım. Özellikle ilgim Osmanlı Mutfağı üzerine. Ama gelin görün ki şöyle adam akıllı bir yemek kitabı bulabilmiş değilim. Osmanlı mutfağında tatlılar , çorbalar , ekmek çeşitleri , pilavlar , hatta rüyama giren yumurtalı yemekler en büyük merakım :) Eğer okumuş , kitapçı vitrinlerinde görmüş veya en azından birilerinden duymuş olduğunuz bir yemek kitabı varsa , bilin ki burda ona ihtiyacı olan bir blog yazarı var , bilmem anlatabildim mi !

Tavuklu yoğurt çorbası , içine tavuk göğsü didiklenmiş yoğurt çorbasından ibaret bir lezzet olabilir. Peki böyle oluşu benim bu tarifi paylaşmama engel midir ? Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş bu ılık çorba tarifini biraz kolay diye yayınlamaktan vaz mı geçeyim ? Maksat , çorba kültürümüz zenginleşsin :)

Buyrun , nane kokuları içinde kalmış yoğurt ve tavuk buluşması hikayesi :


Malzemeler (6 kişilik) :

1 adet tavuk göğsü ve haşlama suyu
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
1 çay bardağı pirinç
4 su bardağı kaynar su
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz

Yapılışı :

-Tavuk göğsünü küçük bir tencereye alıp üzerine kapatana kadar su koyun ve haşlayın. Bir küçük patates , biraz maydonoz sapı ve birkaç diş sarımsak ilave ederek suya besleyicilik ve lezzet kazandırabilirsiniz.
-4 su bardağı kaynar suya , yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip arada bir karıştırarak 13-15 dk  pişirin.
-Yoğurdu geniş bir kaseye alıp , un ile çırpın ve pürüzsün bir kıvama getirin.
-Haşlanan tavuk göğsünü ince parçalar halinde didikleyin.
-Tavuk suyunu içindeki pirinçler pişmiş olan kaynar suya ilave edin.
-Un ve yoğurt karışımına kaynamakta olan tavuk suyu ilaveli çorba suyundan azar azar ekleyip karıştırın. Maksat yoğurdu , kaynar suya yavaş yavaş alıştırmak, böylece yoğurdun kesilmesini önlemek.
-Ilınmış yoğurdu kaynar suya ağır ağır ekleyin , sürekli karıştırarak kaynayana dek bekleyin.
-Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsünü tencereye ilave edin.5 dk daha arada bir karıştırarak çorbayı pişirin.
-Tereyağını sos tenceresinde eritin ve naneyi üzerine döküp birkaç dakika kavurun.
-Nane sosunu çorbanın üzerinde gezdirip son kez karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin.
-Ilınan çorbaya tuzu ekleyip servis edin.

NOT : Yoğurdu çorbaya ılındırdıktan sonra dökmek bu çorbanın ilk püf noktası. İkincisi ise tuzunu çorba ılındıktan sonra ilave etmek. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece çorbanın lezzetinden birşey kaybetmezsiniz.

AFİYET OLSUN

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

6 yorum:

  1. Selam Leylacığım
    bana sitemin adını nasıl aldığımı sormuşsun cevabı birde buradan yazmak için geldim ben sitemi "tarifkolik" Öznura yaptırdım istersen kendisiyle görüşebilirsin
    sevgiler
    Çorba nefis olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çorba nefis görünüyor.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. Aynur teşekkür ediyorum , iletişime geçicem. Ben de şu blogspot uzantısından kurtulmak istiyorum artık.
    Aycan teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Yogurtlu seylere oldum olasi bayilirim cok nefisss gözüküyor elinize saglik

    YanıtlaSil
  5. bunu yapacagim.Okuldan gelince sicak sicak icsin :)

    YanıtlaSil
  6. Nesliname , teşekkürler.

    Aslı , afiyet şifa olsun bıcırığa :)

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .